رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: از زمان مشاهده اولین بیمار مبتلا در روز 26 خرداد ماه سال جاری تاکنون، شمار مبتلایان به آنفلوانزای نوع H1N1 )A ) در کشورمان به 144 نفر رسیده است.
محمدمهدی گویا روز پنجشنبه درهمایش یک روزه آموزش مراقبت از بیماری آنفلوانزا درجمع کارشناسان واحد آنفلوانزا، روسای شبکه ها و معاونین بهداشتی شهرستانهای استانهای آذربایجان شرقی و غربی در تبریز افزود: این نوع آنفلوانزا از نظر اثراتی که روی فرد می گذارد خفیف و کم آزار است، ولی از منظر اثرگذاری روی سیستم سلامت بسیار آزاردهنده است.
وی اظهارداشت: سرعت زیاد انتشار آنفلوانزای خوکی در بازه زمانی کم، موجب می شود حجم عظیمی از بیماران به مراکز بهداشت و سلامت سرازیر شوند که این امر به طور قطع سایر فعالیتهای مرتبط با ارتقای سلامت و کنترل بیماریها را تحت تاثیر قرار می دهد.
گویا افزود: این ویروس ممکن است تغییر شکل داده و قدرت بیماری زایی خود را افزایش دهد، چون توانایی چسبیدن به ویروس دیگر را دارد.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه این بیماری غیر قابل توقف بوده و از سوی دیگر چرخه انتشار ویروس آن نیز در کشور ما به گردش در آمده، لذا تمام تلاش ما این است که تعداد مبتلایان را کاهش داده و در این مسیر به آموزش خوب مردم و پرسنل بیمارستانی نیازمندیم.
وی، در خصوص علایم این بیماری گفت: علایم این بیماری در حالت خفیف همانند آنفلوانزای فصلی بوده و به راحتی و حتی در برخی موارد بدون استفاده از داروهای ضد ویروس نیز رفع می شود، ولی اگر فرد به طرز شدیدی مبتلا شده باشد، علایمی همانند تب بالا به مدت طولانی، تنگی نفس، نشانه های دیسترس تنفسی، احساس درد یا فشار در قفسه سینه یا شکم، سرگیجه ناگهانی، گیجی، استفراغ شدید یا مداوم در وی مشاهده می شود.
وی در مورد کودکان مبتلا گفت: علایمی نظیر نشانه های دیسترسی تنفسی، تغیییر رنگ کبود یا خاکستری پوست، عدم نوشیدن مایعات به میزان کافی، استفراغ شدید و مداوم، اختلال سطح هوشیاری و عدم تمایل به بازی کردن و عدم تعادل حرکات، نشانه های ابتلای شدید کودکان به این بیماری است که سریعا باید بستری شوند.
وی تبیین کرد: آنفلوانزای فصلی معمولا در فصل سرما و زمستان خود را نشان میدهد و معمولا آثار کمی بر جای می گذارد، ولی آنفلوانزای نوع آ، آثار خطرناکی روی قشر خاصی از جامعه دارند.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت تشریح کرد: افراد مسن بالای 65 سال، کودکان زیر 5 سال، خانمهای باردار، بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی مخصوصا افراد مبتلا به آسم، بیماران دیابتی و مبتلایان به نارسایی کلیوی، افراد چاق و سیگاری بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
وی افزود: راهبرد اصلی وزارت بهداشت در ارتباط با این بیماری، کاهش موارد ابتلا و مرگ ومیر، کاهش گسترش بیماری در کشور و حفظ و نگه داری و مراقبت از سرویسهای ضروری و فعالیت های حیاتی کشور مانند مدارس است که تعطیلی هر کدام خسارات بیشتری را به دنبال دارد.
وی تاکید کرد با توجه به این که بیشتر آمار مبتلایان مربوط به گروه سنی بین 15 تا 24 سال می شود، باید برای محل های تجمع این قشر از جامعه برنامه های خاصی داشت.
گویا پیش بینی کرد ظرف دو سال آینده در کشور ما حدود 10 میلیون و 500 هزار تا 24 میلیون و 500 هزار نفر به این بیماری مبتلا شوند که اگر مدیریت اعمال شده در این زمینه مناسب نباشد، 525 هزار تا یک میلیون و 225 هزار نفر از مبتلایان نیاز به بستری خواهند داشت که از این میزان نیز حدود 105 هزار تا 245 هزار نفر در اثر بیماری فوت خواهند کرد.
وی با اشاره به احتمال فلج شدن اقتصاد کشورها به مدت شش تا 24 ماه به دلیل شیوع این بیماری، عزم ملی برای پیشگیری از انتشار ویروس آنفلوانزای خوکی را ضروری دانست.
وی با تاکید بر ضرورت رعایت اصول بهداشت فردی از سوی افراد جامعه، از همه مردم درخواست کرد در کنترل این بیماری بکوشند.